Artvin Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Bölge İstihdamını Desteklemeye Devam Ediyor

Artvin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü yürürlüğe konulan yeni programlar ile bölge istihdamını desteklemeye devam ediyor.

Bölgemizde üniversite mezunu genç işsizlikle mücadele ve kadın istihdamının artırılması çalışmaları hız kesmeden devam ettiğinin altını çizen Artvin İŞKUR İl Müdürü Cevdet Ertürk, yürürlüğe konulan  yeni programlar ile bölge istihdamını destekleme kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İŞKUR İl Müdürü Ertürk yaptığı basın açıklamasında; “Artvin Çalışma ve İş Kurumu  İl Müdürlüğü, istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak  üzere yürürlüğe konulan Gençlerin İşe İlk Adım Projesi, Mesleki  Eğitim Ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü  (Megip)  , Çocuk  Bakım Desteği  Ve  İş’te Anne Projesi  programları  ile bölgemizde istidamı desteklemeye devam etmektedir.

Gençlerin İşe İlk Adım Projesi

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan “100 Günlük Eylem Planı” kapsamında hayata geçirilen “İşe İlk Adım Projesi” kapsamında üniversite mezunu 18-29 yaş aralığındaki gençlerin 9  aya kadar işbaşı eğitim programına alınarak mesleki deneyim kazanmaları sağlanması amacı ile  İşbaşı eğitim programı sonrasında istihdamlarına devam eden gençler için işverenlere 9 aya kadar, net asgari ücretin yüzde 50’si tutarında destek sağlanacaktır. Bu süreden sonra işveren tarafından kişinin 12 ay daha istihdam edileceğine dair taahhüt verilmesi halinde net asgari ücretin yüzde 25’i tutarında ücret desteği bir yıl boyunca karşılanacaktır.

Mesleki  Eğitim Ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü  (MEGİP)

İŞKUR ile TOBB arasında işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitimlerin düzenlenmesine yönelik Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü’nün (MEGİP) protokolü  imzalanmıştır.

Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü kapsamında iki yıl boyunca mesleki eğitim kurslarımızda teorik ve pratik eğitimi bir arada uygulayacaktır. İşverenlerin  ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yine işverenlerin talepleri doğrultusunda oluşturacak eğitim programı ile karşılanacaktır.  Bu kapsamda 160 fiili günü geçmeyecek şekilde en fazla 8 ay süreyle düzenlenecek mesleki eğitim kurslarına  katılan işsizlere  günlük 61,65 TL cep harçlığı, iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası pirimi   ödenecektir.  Firmalar eğitime katılan kursiyerler için istihdam teşviklerinden de yararlanabileceklerdir.

En az 10 sigortalısı olan iş verenler   bir meslekte en az beş kişilik talep olması halinde değerlendirme yapılabilecektir.  İşverenler çalışan sayılarının yüzde ellisine kadar kontenjan talebinde bulunabilecektir.  10 sigortalının altında olan iş verenlerin talepleri birleştirilerek aynı meslekte kurs düzenlenebilecektir.

Çocuk Bakım Desteği

14 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirilen İstihdam Şurası kapsamında Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna istihdam teşvik paketi açıklanmıştır. Söz konusu teşvik Sanayi sektöründe mesleklerde en az yüzde elli istihdam garantili olarak düzenlenecek mesleki eğitim kursları ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen iş başı eğitim programlarında  ve Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü’nün (MEGİP)  kapsamında  yer alan  mesleklerde en az yüzde elli istihdam garantili olarak düzenlenen programlara katılan  kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık en fazla 400 TL bakım desteği  program süresince karşılanacaktır.

İş’te Anne Projesi

Kurumumuz tarafından düzenlenecek olan  en az yüzde elli istihdam garantili mesleki eğitim kursları (MEGİP dâhil) ile işbaşı eğitim programlarına katılması uygun bulunan   0-15 yaş  çocuğu olan annelerimize  Günlük   70 TL cep harçlığı , iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri karşılanacaktır. Bu doğrultuda; sanayi sektöründeki mesleklerde en az yüzde elli istihdam garantili olarak düzenlenecek mesleki eğitim kurslarına ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına  katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince Çocuk Bakım Desteği ödenecektir.” İfadelerini kullandı.

Ç.P.

Benzer yazılar