Çağlayan Taşocağı Davası Görüldü

Çağlayan Vadisi’nde yapılmak istenen Taş Ocağı’na karşı açılan dava Rize İdare Mahkemesi’nde görüldü. Davayı, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’da takip etti. Taş ocağı ile ilgili karar birkaç gün içinde çıkacak.

Davanın avukatlığını yapan Avukat Bedrettin Kalın, 7 köyün havzası içinde yapılacak taş ocağının bu bölgenin tüm yaşam alanını olumsuz etkileyeceği, şirketin kendi ÇED’leri içinde yazılı olduğu, 7 köyün muhtarı ve halkı yaşam alanlarını Taşocağına karşı korumak için dava açtığını belirtti. Kalın, duruşma sonrası yaptığı açıklamada “Bugün ki dava Artvin Şavşat Çağlayan vadisinde ki 7 köyü ilgilendiren bir taş ocağı davasıydı. Bu vadi biliyorsunuz ki daha önce heslerle başı dertte olan bir vadidir. Daha önce Rize İdare mahkemesi tarafından Hesin iptaline karşın verilen bir karar vardır. Ama o dava kazanılmış olmasına rağmen beladan kurtulamadık. Şimdi de taş ocağı Belasıyla karşı karşıyayız.

O vadi de yapılacak olan taş ocağı Hem bir bütün olarak hava kalitesinin bozulmasına hem de suların yer değiştirilmesi suretiyle suların kirlenmesine hem de çağlayan deresinin çevrebilimle ilgili bütünlüğünün bozulmasına hem de çağlayan köyüne gidecek yolların büyük zarar görmesinden kesintilerle ulaşımın sağlanacak olmasında dolayı çok önemli zararları olan ve bu nedenle de 7 köyün 138 gerçek kişinin davacı olduğu bir davaydı.

Daha önce keşifler yapıldı, bilirkişiler raporlarını verdiler, raporlarında bizim bütün iddialarımızı bilirkişiler kabul etmişlerdi. Gerçekten bu projenin Usule uygun yapılmadığını, eksik olduğu çevresel zararlarının çok büyük olduğunu bilirkişiler de belirttiler bugün duruşması görüldü değerlendirildi. 5 bilirkişi hususları görüşlere davanın kabulü olacağını düşünüyoruz.”dedi.

Çağlayan Vadisi 7 köyün muhtarı ve köy sakinleri, bu bölgede yağılacak taşocağının tüm havzayı yok edeceğini, burada yaşamı olumsuz etkileyeceği ve telafisi imkansız zarar vereceğini, bundan dolayı dava açtıklarını belirtti

Benzer yazılar